Centrul Informațional Agricol +373 22 50 20 20
Linia anticorupție +373 22 23 23 94

Întrevederea dlui Eduard Grama, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova cu dl Igor Mussalimov, Consul General al Republicii Kazahstan în Republica Moldova16  februarie 2017

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama a avut o întrevedere cu Igor Mussalimov, Consul General al Republicii Kazahstan în Republica Moldova, unde au discutat despre cooperarea economică și investițională dintre state. 

Ministrul Grama a subliniat buna cooperare în domeniul agro-alimentar  dintre cele două țări și a remarcat că, în special, comerțul, se bazează preponderent pe produsele alimentare: alcool, conserve și sucuri.

Cu toate acestea, un impediment în relațiile comerciale dintre state sunt restricțiile impuse de Federația Rusă la tranzitul teritoriului său spre Kazahstan. Drept consecință, agenții economici autohtoni sunt nevoiți să găsească alte căi mai lungi către destinație, care sunt mai costisitoare și care influențează substanțial prețul final al producției moldovenești.

La rândul său, dl Mussalimov a reiterat că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova este unul important și își dorește o colaborare reciproc avantajoasă, iar problemele apărute sunt unele de moment și vor fi rezolvate în viitorul apropiat.

Totodată, s-a mai discutat despre desfășurarea ședinței Comisiei interguvernamentale de colaborare economică, planificată pentru acest an în Kazahstan, în cadrul căreia vor fi puse în discuție subiectele de interes comun în relațiile bilaterale.