Centrul Informațional Agricol +373 22 50 20 20
Linia anticorupție +373 22 23 23 94

S-a desfășurat etapa finală a Concursului Național „Cel mai bun plan de afaceri”12 iunie 2017

Joi, 8 iunie 2017, la Academia de Studii Economice din Chișinău, s-a desfășurat etapa finală a Concursului Național „Cel mai bun plan de afaceri” al absolvenților instituțiilor de învățământ profesional tehnic secundar și postsecundar (școli profesionale, colegii, Centre de Excelență).

Ediția a IV-a a concursului național a fost organizată de Centrul pentru Educaţie Antreprenorială şi Asistenţă în Afaceri (CEDA), în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Tineretului și Sportului, Asociația Femeilor de Afaceri din Bălți și cu suportul financiar al Fundaţiei ,,Serviciul de Dezvoltare din Liechtenstein”, LED Moldova, în cadrul proiectului ,,Activitatea de Instruire în Domeniul Antreprenoriatului şi Angajării în Câmpul Muncii” (MEETA IV).

Misiunea concursului este dezvoltarea spiritului și competențelor antreprenoriale ale elevilor, crearea, sprijinirea, consolidarea și promovarea unei culturi antreprenoriale la nivel rural și urban, care au ca rezultat accelerarea inițierii afacerilor și creșterea competitivității tinerilor.

În cadrul concursului au fost prezentate 18 planuri de afaceri ale absolvenților finaliști, care s-au clasat pe locurile I și II, la concursurile regionale din întreaga țară.

18 participanți –finaliști și-au prezentat planurile de afaceri în fața unei comisii de evaluare, formată din specialiști în domeniu, oameni de afaceri, reprezentanți ai ministerelor, dar și asociațiilor de business.

Planurile de afaceri includ idei în agricultură (cultivarea salatei; cultivarea murelor, producerea produselor apicole; creșterea melcilor pentru alimentare); sfera serviciilor (croitorie, servicii auto, servicii IT, prelucrare deșeuri); industria alimentară (procesare cărnii), industria prelucrătoare (producerea peleților din salcie) etc.

În urma analizei și prezentării planurilor, Comisia de evaluare a desemnat câștigători concursului:

Locul I • Eugenia Gârlea, plan de afaceri în domeniul croitoriei; • Constantin Panainte, servicii reparație auto; • Cristina Babâră, cultivarea frunzelor de salată;

Locul II • Eugen Șerdeșniuc, plan de afaceri creșterea iepurilor; • Silviu și Alexandru Ceban, plan de afaceri în domeniul marketingului digital;

Locul III • Eugen Guțu și Vadim Panicerscii, plan de afaceri reciclarea anvelopelor, Cristina Coca, confecționarea vestimentației pentru femei; • Mihai Veveriță, procesarea cărnii și producerea cârnăciorilor;  • Dmitrii Croitor, producerea produselor apicole.

Printre câștigători se regăsesc și elevii din instituțiile de învățământ din subordine:  

Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Ţaul,  Serdeșniuc Eugen, locul II - cu planul de afaceri ,,Creșterea iepurilor”;

Colegiul Tehnic Agricol din Svetlîi, Guţu Eugen și Panicerschii Vadim, locul III - cu planul de afaceri ,,Reciclarea anvelopelor”, 

Elevilor și cadrelor didactice premianți li s-au decernat Diplome de onoare și premii de valoare, care vor fi utile în inițierea afacerilor.

Din partea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au fost decernate două Diplome de Onoare:

  • cea mai originală idee de afacere - Cristina Babâră;
  • cea mai socială idee de afacere - Guţu Eugen și Panicerschii Vadim. 

Toți finaliștii vor beneficia de suport în implementarea ideilor de afaceri: vor urma cursuri de business la CEDA și vor aplica la programul de granturi pentru finanțarea afacerilor.

Serviciul de informare și comunicare cu mass-media