A A A

Vicepremeirul Vladimir Bolea: „Ne propunem ca prin majorarea plafonului de subvenționare să stimulăm investițiile în dezvoltarea și procurarea de tehnologii digitale”

Published on: J, 05/25/2023 - 14:09

25 mai 2023, Chișinău - Oportunitățile Republicii Moldova de a utiliza tehnologiile moderne în domeniul horticol au fost discutate, astăzi, în cadrul unei conferințe internaționale tematice.

 

Prezent la eveniment, vicepremierul Vladimir Bolea a menționat că  utilizarea tehnologilor digitale în agricultură va garanta creșterea randamentelor economice și vor optimiza procesele:

 

„Sectorul agricol este frecvent influențat de diverși factori ce afectează negativ productivitatea agricolă. În ajutor vin soluțiile digitale care reduc semnificativ pierderile economice. Pentru agricultori, digitalizarea înseamnă precizie în procesele tehnologice și costuri reduse. Încurajăm și în continuare ca agricultorii să-și transforme afacerile. Ne propunem ca prin majorarea plafonului de subvenționare să stimulăm investițiile în dezvoltarea și procurarea de tehnologii digitale. Totodată, vom pune accent pe cultivarea fructelor și legumelor în sistem ecologi, care, la fel, se bazează pe utilizarea tehnologiilor avansate”, a transmis oficialul.

 

Subiectele principale ale panelurilor de disucție au făcut referință la sistemele de irigare eficiente din punct de vedere economic și ecologic, tehnologii automatizate, inteligență artificială, drone, modele de business sustenabil, softuri de management integrat, instalații de generare a energiei ”verzi”.

 

Conferința a conectat experți locali și de talie mondială, oficialități, producători agricoli din toate regiunile țării și agenți economici interesați să investească în digitalizarea agriculturii. Aceștia au împărtășit cunoștințele acumulate, provocările depășite, dar și rezultatele obținute datorită tehnologiilor înalte. Suplimentar, în cadrul Conferinței a fost organizată o expoziție a produselor și serviciilor de digitalizare a agriculturii, fiind disponibilă oportunitatea ca producătorii agricli să interacționeze cu furnizorii de soluții moderne.

 

Conferința Internațională: ”HortiTech: cele mai noi tehnologii digitale pentru businessul cu fructe și legume — oportunități pentru Moldova” este organizată de proiectul EastFruit în colaborare cu Federația Agricultorilor din Moldova (FARM), cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și a Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO).