Facilitarea transportului de mărfuri pe cale feroviară dintre Republica Moldova și Ucraina a fost discutată cu autoritățile ucrainene

Published on: J, 05/25/2023 - 16:08

25 mai 2023, Chișinău - Vicepremierul Vladimir Bolea împreună cu ministra infrastructurii și dezvoltării regionale Lilia Dabija, directorul Căilor Ferate din Moldova Oleg Tofilat și cu reprezentanții Serviciului Vamal au avut o întrevedere în format videoconferință cu ministrul agriculturii al Ucrainei Mykola Solski și cu viceprim-ministrul ucrainean Alexandr Kubrakov, ministru al dezvoltării comunității, teritoriului și infrastructurii.

 

Discuțiile au avut scopul de a analiza posibilitățile dezvoltării transportului feroviar pentru produsele agricole, în vederea facilitării exportului de mărfuri agricole autohtone și a tranzitului coordonat de mărfuri agricole din Ucraina.

 

Părțile au pus în discuții necesitatea de planificare a căilor logistice, reieșind din starea căilor ferate din ambele state și din capacitatea acestora de transportare a cerealelor destinate exportului spre UE. De asemenea au fost discutate aspectele ce țin de costurile de transport, formalitățile vamale, specificul muncii în echipaj și organizarea graficului de transportare. În scopul definitivării următoarelor etape necesare creării unui spațiu feroviar eficient, participanții au convenit să se întrunească într-o ședință suplimentară la începutul lunii iunie.